Wat is acne?
Acne (jeugdpuistjes) zijn verstopte poriën met talgophopingen gecombineerd met bacteriën en vetzuren. Doordat deze poriën ontstoken zijn, ontstaan er rode puistjes en ontstekingen. Acne komt vooral op plaatsen voor waar veel talgklieren actief zijn. Dit betreft het gelaat, de borst en op de rug. Desalniettemin kan acne ook op andere plekken ontstaan, maar dit komt weinig voor.
Symptomen
Acne komt vaak voor, vooral tussen het 12e en 24e levensjaar. Na de tienerjaren zien wij een flinke afname in het aantal personen met jeugdpuistjes. Meestal zien we acne in het gelaat met name op het behaarde hoofd, voorhoofd, neus en de kin (T-zone), op de borst en op de rug. Op deze plaatsen zijn veel talgklieren aanwezig die jeugdpuistjes kunnen veroorzaken.
Soorten
Er bestaan vele vormen van acne. Hier worden de meest voorkomende vormen beschreven.
Acne vulgaris/jeugdpuistjes
Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Deze vorm van acne heb je in diverse gradaties. Symptomen: mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), ontstekingen (pustels).
Acne conglobata
De talgklieren zijn bij acne conglobata heftig ontstoken. Conglobata komt met name op de schouders, borst en rug voor. In het gelaat komt dit ook voor, maar wel in mindere mate. Deze vorm leidt tot grote, rode pijnlijke ontstoken bobbels (infiltraten) en holtes gevuld met pus (abcessen). Conglobata treft vooral jonge mannen en kan na het 20e levensjaar nog actief blijven. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.
Acne fulminans
heeft een plotselinge ontstaanswijze. Het is een zeldzame heftige vorm van acne waarbij patiënten ook ziek zijn. Tevens kan de patiënt ook gewichtsverlies bemerken en spier- en gewrichtspijnen hebben. Fulimans is vaak een gevolg op conglobata. Fulminans lijkt ook op acne conglobata.
Acne infantum
deze vorm van acne komt voor bij pasgeboren baby’s (babyacne). Hierbij krijgt de baby kleine puistjes in het gelaat. Deze puistjes verdwijnen meestal vanzelf. De verschijnselen zijn mild van aard.
Mallorca acne/zomeracne
is een overgevoeligheidsreactie op UV straling van zowel kunstlicht als natuur licht. Hierbij ontstaat er een acnebeeld lijkend op de vulgaris variant maar dan zonder comedonen.
Acne ectopica/acne inversa/hidradenitis suppurativa
deze vorm van acne is een buitenbeentje. Hidradenitis betreft een chronische ontsteking van het haarzakje meestal in de oksels en de liezen. Risicofactoren voor het ontstaan van hidradenitis zijn overgewicht en roken. Meestal ontstaat hidradenitis na de puberteit.
Hoe ontstaat acne?
Onze huid bevat talgklieren. Talg heeft een belangrijke beschermende functie voor de huid. Onder invloed van hormonen worden gedurende de puberteit de talgklieren in het gelaat, op de borst en de rug groter. Daarnaast produceren ze meer talg. Deze talg hoopt zich op in de klierafvoergang (porie). Het ophopen van talg in de talgklierafvoergang worden comedonen genoemd. Er zijn comedonen die zich aan de oppervlakte bevinden. Deze zijn zwart van kleur en worden black heads genoemd. Ook zijn er comedonen die dieper in de huid gelegen zijn. Dit zijn witte comedonen (white heads) en bevinden zich onder de huid. In de talg bevinden zich ook bacteriën (p acnes). Deze P acnes bacterie zet talg om in vetzuren. Een ontstekingsproces in de vorm van puistjes, pukkels of abcessen (holte gevuld met pus) ontstaat doordat de bacteriën en vetzuren een ontsteking in de huid veroorzaken. Onder invloed van androgenen hormonen kan acne verergerd worden. Elk persoon (met en zonder acne) bevat androgenen hormonen, maar de personen met acne zijn gevoeliger voor dit hormoon waardoor acne wordt uitgelokt. Daarnaast kunnen geneesmiddelen ook acne induceren. Acne is niet een uiting van slechte hygiëne. Velen denken dat acne veroorzaakt worden door vet eten, roken of overmatig zweten. Dit is niet wetenschappelijk bewezen alhoewel er wel aanwijzingen zijn indien iemand gevoelig is voor deze factoren een verergering van de klachten wordt gezien.
Complicaties
Acne is een maatschappelijk probleem. Vele mensen hebben te kampen met psychosociale en emotionele problemen. Daarnaast heerst er veel schaamte, angst en minderwaardigheidscomplexen. Het advies is om acne snel te laten behandelen en goede producten te gebruiken. Acne kan namelijk storende en ontsierende littekens veroorzaken. Daarnaast kunnen er tevens pigmentvlekken ontstaan. Deze restverschijnselen zijn vaak storend en lastiger te behandelen dan acne. Daarom adviseer ik altijd om de klachten zo spoedig mogelijk te behandelen. Dit zal de huidkwaliteit ten goede komen.
Wat kan de huidtherapeut voor u doen?
Er zijn diverse opties om acne te behandelen. De huidtherapeut kan u hier meer info over geven. Bij ons kunt u de volgende behandelingen ondergaan:
- Reinigende gezichtsbehandeling
- Peelings (van milde fruitzuurpeelingen als diepe TCA en jessner peelingen)
- Microdermabrasie
- Microneedling (pen)
- Littekentherapie
- Advies voor zelfzorg
- Productadviezen
Deze behandelingen zijn ook geschikt voor het behandelen van restverschijnselen zoals Pigment, littekens, etc.
Wordt de behandeling voor u vergoed?
Indien u aanvullend verzekerd bent is de kans groot dat er een vergoeding voor de behandelingen in het pakket zit. In dat geval krijgt u de behandeling gedeeltelijk of geheel vergoed. Wilt u hier advies over dan kunt u ons benaderen via: mail, bellen, sms-en, whats-appen.