Oedeem is een opeenhoping van vocht. Het doel van oedeemtherapie is het activeren en ondersteunen van bloed- en lymfevaten zodat oedeem (vocht) wordt afgevoerd.
Oedeemtherapie bestaat uit diverse behandelingen. Soms kiest de huidtherapeut ervoor om alle behandelingen in te zetten om het vocht tegen te gaan, maar het komt ook voor dat alleen een bepaald facet wordt ingezet om de klachten te verminderen, voorkomen of te behandelen.
Manuele lymfedrainage (MLD):
Manuele lymfedrainage is een zachte pompende massage waardoor het lymfesysteem aangestuurd kan worden en lymfevocht afgevoerd wordt. Bij deze behandeling wordt er gericht op de klacht behandeld door middel van verschillende massage handgrepen. Met deze massagegrepen wordt verhard weefsel soepel gemaakt, lymfevocht naar de lymfeknopen gemasseerd en lymfevocht afgevoerd door het lichaam. Wanneer lymfoedeem afneemt, verminderen ook de klachten. MLD kan worden ingezet bij lymfoedeem en lipo-lymfoedeem. Ook kan MLD worden in gezet bij zwellingen door chirurgie (plastische chirurgie). De zwelling neemt sneller af waardoor het genezingsproces wordt bevorderd.
LPG:
De huidtherapeut kan ervoor kiezen om de massage met apparaat te geven. Deze speciale techniek van massage werkt volgens het principe van een zuigdruk techniek. LPG kan worden ingezet bij lymfoedeem en lipo-lymfoedeem. Ook is LPG uitermate geschikt bij verhardingen in het weefsel (fibrose), littekens, brandwonden, bindweefsel verhardingen en als ondersteunende behandeling bij liposuctie. Littekens en huid worden soepeler en de kleur verbeterd. Door de massage word de bloeddoorstroming gestimuleerd. Daarnaast zorgt de LPG massage ervoor dat de toevoer va zuurstof en de afvoer van afvalstoffen worden gestimuleerd. Alsmede zorgt LPG voor een verbeterde huidstructuur. Hierdoor worden elastinevezels en collageen vezels gevormd. Om deze redenen is het LPG massage apparaat ook geschikt als hulpmiddel om af te vallen, verstrakken en versterken van de huid en het behandelen van huidproblemen als cellulite.
Lymfetapen: medical taping concept:
Medical taping is een speciale techniek van tapen waardoor de lymfestroom gestimuleerd wordt. Hierdoor wordt lymfevocht beter afgevoerd. Lymfetapen kan als aanvullende behandeling worden ingezet bij lymfoedeem en lipo-lymfoedeem. Daarnaast kan tapen ook worden ingezet bij blauwe plekken, zwelling na overbelasting, val of chirurgische ingreep.
Zwachtelen:
Zwachtelen wordt ingezet om de afvoer van oedeem te stimuleren. Bij lymfoedeem en lipo-lymfoedeem kan worden gezwachteld om het resultaat van de behandeling te behouden. Hierbij wordt voorkomen dat het lymfoedeem terugstroomt. Zwachtelen wordt dan in combinatie met MLD en/of LPG ingezet. Tevens wordt er gezwachteld indien er in de benen in de ochtend veneus oedeem bevindt. Hierdoor kan er niet meteen een kous worden aangemeten waardoor er eerst gedurende een bepaalde tijd wordt gezwachteld. Dit kan een week zijn, maar ook langer afhankelijk van hoe snel het oedeem verminderd. Vaak is een week voldoende. Daaraan sluitend wordt direct een kous aangemeten. Zwachtelen kan worden ingezet bij: lymfoedeem, lipo-lymfoedeem en veneus oedeem.
Therapeutische elastische kous (TEK ofw steunkous):
Indien zwachtelen niet nodig is kan de huidtherapeut ervoor kiezen om het resultaat van de manuele lymfedrainage behandelingen en/of LPG behandelingen vast te houden met een kous. Deze wordt speciaal aangemeten. Ook wordt bij veneus oedeem steunkousen aangemeten. Bij lipoedeem worden kousen aangemeten om klachten zoals pijn en vermoeidheid te verminderen. Daarnaast draagt een kous bij aan voorkoming van verergering van de klachten. Klachten verminderen en benen blijven slank. Steunkousen worden aangemeten bij Lymfoedeem, lipo-lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.
Daarnaast kan het nodig zijn om de volgende aanvullende behandelingen erbij te geven:
Wondverzorging:
Indien er een wond op het been aanwezig is wordt deze verzorgd, zodat de wond zo snel mogelijk gesloten is.
Lymphpad
Pellotte
Circaid
farrowwrap
Advies en beweging:
De huidtherapeut kan ervoor kiezen om tijdens de behandelingen op maat gemaakte adviezen en beweegoefeningen voor thuis op te geven. Zo kan er zelf een bijdrage geleverd worden aan de behandeling en de klachten sneller te doen verminderen.
Vergoeding oedeemtherapie:
Oedeemtherapie wordt vergoed vanuit de basis- en aanvullende verzekering. Indien de behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering wordt eerst uw eigen risico gebruikt. Indien uw eigen risico gebruikt is kunt u onbeperkt gebruik maken van de oedeemtherapie behandelingen zonder dat u eigen kosten betaald. Uit de aanvullende verzekering komen afhankelijk van de verzekering een bepaalde hoeveelheid behandelingen voor vergoeding in aanmerking. In het geval van de aanvullende verzekering betaald u GEEN eigen risico. In principe is er geen verwijsbrief meer nodig van de huisarts. Sommige zorgverzekeraars werken echter wel met verwijsbrieven. Het is daarom raadzaam om langs de huisarts te gaan voor een verwijsbrief. Wilt u meer informatie over de vergoedingen of de behandeling dan kunt u contact met ons opnemen. Onze praktijk voor huidtherapie vindt u in Zaandam en Purmerend.